Kaj je meditacija?

»Meditacija ni sredstvo za dosego cilja, ker je sredstvo in cilj.« (Krišnamurtijai Krisšamurti)

Da bi našli stik sami s seboj, morate utišati kaotične misli, ki vas vodijo stran od vašega bistva in krepijo vaš nižji jaz. Meditacija je umirjeno stanje duha, v katerem smo v sozvočju s frekvencami univerzalne ljubezni – kozmosom (rečemo mu tudi Bog, Izvor, Vir ... poimenovanje ni pomembno). Meditacija ni le sedenje z zaprtimi očmi. Je stanje, v katerem se umirimo do te mere, da slišimo lastno dušo.  
 


Zgodovina meditacije

Meditacija in njen pomen sta se prvič pojavila že pred 2500 leti, ko se je znameniti Buda usedel pod drevo. Ugotovil je, da lahko z meditacijo in poglobljenim dihanjem preseže zavest o pomanjkanju in trpljenju. Ko je vstal, je bil razsvetljen. Meditacija je umirjeno stanje duha, kjer potujemo v notranji svet. In zakaj prinaša toliko pozitivnega? Velikokrat ljudje iščemo odgovore v zunanjem svetu, medtem ko se tisti pravi odgovori za naše življenje nikoli ne nahajajo zunaj, ampak znotraj nas. S tem, da prisluhnemo, lahko doživimo izjemno izkušnjo miru. Meditacija je zelo močno orodje zdravljenja duha, uma in telesa. Pomaga nam pri osredotočenju in spoznavanju duhovnih resnic, ki jih poznamo tisočletja in katere vedno znova odkrivamo pri novih reinkarnacijah. Meditacijo lahko uporabljamo za številne namene: boljše počutje in zdravje, osredotočenje in umirjanje uma, večjo zavest o obstoju telesa in uma, ravnovesje čustev, za odkrivanje življenjskega poslanstva in iskanje odgovorov na naše težave, itd.Zakaj meditacija?

Meditacija usklajuje vzorce valov desne in leve polovice možganov in nas vodi v mirno stanje, v katerem lahko slišimo odgovore duše. Meditacija nam pomaga razumeti naš lasten um. Tako lahko prepoznamo negativno in to tudi preobrazimo v pozitivno.

Včasih boste morda ugotovili, da se ne morete sprostiti, saj je sproščanje pozitivno stanje, katerega morda niste vajeni. Ego vam ne dovoli sprostitve, saj si ne želi, da bi slišali sporočila, ki vas pozivajo k duhovnemu prebujanju. Le kaj mu bo potem ušpičila kreativna duša, ki zaupa toku življenja? Ključ do uspeha je vztrajnost. Vztrajnost v meditaciji vas bo prej ali slej pripeljala do sprostitve in miru, kar pomeni začetek poti k notranji modrosti. Ko boste to enkrat izkusili, ne boste nikoli več želeli biti brez občutka, ki je vaša edina univerzalna resnica – mir. Tudi vaše telo bo ob mirni energiji, ki teče skozenj, bolj zdravo in spočito.

Nekaj vrst meditacije je že bilo omenjenih. Lahko se poslužite vodene meditacije, meditacije ob mirni glasbi ali pa preprosto v tišini. Meditirate lahko z belo svetlobo, angeli, Stvarstvom, samorogi ... karkoli čutite, da je v danem trenutku najboljše za vas.

Tekst iz knjige Nebesa odgovarjajo, Cristy Žmahar, © 2011 Potovanje duše. Vse pravice pridržane.MEDITACIJSKA DRŽA IN NEKAJ NAPOTKOV K BOLJŠI MEDITACIJI

Če ležite ali sedite je najpomembnejše, da imate raven, a nenapet hrbet. S tem omogočite popoln pretok energije. Vedno se osredotočajte na dihanje, ki naj bo globoko in umirjeno. Če sledite vodeni meditaciji in opazite, da ne morete več slediti, se nikar ne naprezajte. Naj vas vodijo občutki. Prepustite se. Odgovor, ki ga boste zaznali, bo prišel v obliki občutka, misli, prigovarjanja v obliki besed ali kot notranje vedenje. Morda se boste le sprostili in tudi to je dovolj. Vsaka sprostitev vas približa univerzalni kozmični energiji ljubezni in miru. V meditaciji se lahko samo sproščate ali pa poiščete odgovore, ki jih potrebujete za svoje življenje. Ko imate le nekaj minut časa, se sprostite ob mirni glasbi in si predstavljajte, kako vdihavate belo svetlobo. Bela svetloba je svetloba kozmosa. Vizualizirajte si, kakobela svetloba prečisti vaše telo, odpravi strahove ali negativne projekcije ega in vas napolni z ljubeznijo.

 Kaj pomenijo barve v meditaciji:

rdeča: strast, pogum, akcija
oranžna: samozavest, spuščamo zavore                               
rumena: modrost, praktičnost
 zelena: ravnovesje in mir
svetlo modra: pomikanje naprej in individualizem
modra: komunikacija in ideje, delitev občutkov in misli
indigo: intuicija in sanje, iskanje sporočil in znakov vsepovsod
vijolična: umetnost in kreacija
bela: čistost in nedolžnost, blizu so novi začetki
rjava: prizemljenost, produktivnost, vrnitev na pravo pot
zlata: ljubezen, nisi sam

Velikokrat se nam v meditaciji pojavijo različni simboli in živali, znake pa si poskušajte razložiti po svojih občutkih, kar o simbolu ali živali že veste. Na primer če vidite metulja, je to znak preobrazbe, transformacije. 

ČAKRE - BARVE V MEDITACIJI IN ČIŠČENJE ČAKER

Sedem čaker je  sedem energijskih centrov energije, našemu telesu pomagajo pri povezovanju z vesoljno energijo .Vsaka od sedmih čaker napaja pomembne organe v nasem fizičnem telesu in je povezana z njej ustreznimi organi,zato je zelo pomembno, da čakre redno čistimo z meditacijo in tako ohranjamo ravnovesje v telesu. S čiščenjem čaker dajemo telesu kot tudi duhu potrebno količino energijo in odstranjujemo blokade, ki povzročajo čustvene ali fizične izzive v nas.

 PRVA ČAKRA- korenska čakra leži na začetku hrbtenice ob trtici                       

Energija: preživetje, volja, samozavest, odnosi z družino, odnosi z zemljo. 
Blokade v tej čakri: pomanjkanje samozavesti, utrujenost, strah
Barva: rdeča

DRUGA ČAKRA -sakralna čakra leži nekaj prstov pod popkom

Energija: spolnost, delovanje, ustvarjanje, učenje
Blokade: stari čustveni in miselni vzorci, dojemanje našega telesa, doživljanje spolnosti, težave s plodnostjo, bolečine v križu, razdražljivost, alergije, težave z učenjem, spominom, raztresenost, brezbrižnost
Barva: oranžna 

TRETJA ČAKRA - pleksusna čakra leži v solarnem pleksusu

Energija: moč, verjeti vase, se postaviti za sebe
Blokade v tej čakri: alkoholizem, strah, tesnoba, krivda, manjvrednost, egoizem, stah pred drugimi ljudmi, težave s prebavo, bolezni črevesja in želodca
Barva: rumena

 ČETRTA ČAKRA - srčna čakra -srce

Energija: prevodnik med čakrami, življenjska moč, čustva, ljubezen, harmonija.
Blokade v tej čakri:pretirao čustvovanje, nepsosobnost dajanja ali sprejemanja ljubezni, spremembe razpoloženja, občutljivost, težave s srcem in krvnim obtokom.
Barva: zelena                                                      

 PETA ČAKRA - grlena čakra - grlo

Energija: uravnava presnovo, komunikacija in izražanje, volja, odločnost, izbira, ustvarjalnost, dejavnost. 
Blokade v tej čakri: trema, vznemirjenost, vročina, vnetja,  angine, težave s ščitnico, rak na grlu...
Barva: svetlo modra

 ŠESTA ČAKRA -tretje oko v sredini čela

Energija: center duše, intuicija, način mišljenja, videnje, spomin, percepcija.
Blokade v tej čakri:  težave s sinusi, nahodi, glavoboli in migrene, težave z očmi (če imate hude glavobole, odvečno energijo pošljite skozi stopala ven iz telesa in si dajte obkladke na stopala)
Barva: indigo modra 

SEDMA ČAKRA - kronska čakra na vrhu glave

Energija: spanje in budnost, stik z višjim jazom, višji duhovni nivo, modrost
Blokade v tej čakri:  težave s kostmi, motnje živčnega sistema, genetske motnje, kostni rak, bolezni glave
Barva: vijoličn

Vabljeni na vodene meditacije in sproščanje ob čudoviti glasbi in svečkah, opis meditacij najdete med dogodki.

 
25. oktober 2019
20.11. se vrnite na naš naslov, kajti prihaja naša nova, izjemna spletna stran!