Sproščanje

Sproščanje

Ko je govora o meditaciji, velikokrat slišimo tudi trditev, da je meditacija sproščanje. Kar pa je daleč od resnice in to je potrebno dobro razumeti.

Zato tudi ljudje meditirajo leže. Ker menijo, da je tako prav in da se bodo sprostili. Da, seveda se boste TUDI sprostili in tako je prav. A ta sprostitev, ki je tako zelo propagirana je le »stranski produkt« meditacije. 

Poglejte vse fotografije ali ilustracije, ki prikazujejo meditacijo. Poglejte vse upodobitve Bude, ki meditira. Le redke boste našli v ležečem položaju. In slednje si je izmislil človek… ki je očitno potreboval nekaj sprostitve.  Določeni meditacijski učitelji so sprejeli to, da njihovi učenci ležijo, saj so želeli, da jim je »udobno«. In udobno pomeni, da se bodo tudi vrnili. Pravi meditacijski učitelji (samo poglejte za primer način meditiranja budistov) pa učijo tiste prave meditacije, ki pokaže vse resnice in morda ni vedno udobna. Je pa vsekakor znanilka resnice pravega stanja v telesu, umu in duhu. Veliko ljudi reče, da se uleže med meditacijo zato, ker jih »boli hrbet« in podobno. Aha! Točno tako. A to ni naravno stanje človeka. Nismo bili narejeni z »napako«, da bi nas kar tako bolel hrbet. Boleč hrbet pomeni, da je v telesu blokada, ki bo prej ali slej opozorila nase. Bolje je, da nase opozori s pomočjo meditacije, ki bo blokado prečistila, kot pa da bi se ta bolečina stopnjevala in postala del vsakdana posameznika.

Največji meditacijski mojstri sedijo s prekrižanimi nogami, roke pa držijo v duhovnem položaju, kateremu rečemo mudre. Mudre so medsebojni dotiki prstov, ki kanalizirajo določeno duhovno frekvenco. Uporabijo naj jih le tisti, ki jih začutijo, a za uspešno meditacijo niso pogoj. 

Ko se uležete z namenom »meditiranja«, bo taka meditacija manj uspešna. Zakaj? Pomislite. Vsakič, ko se uležete dajete telesu signal, da naj se pripravi na počitek in spanje. Tudi, če ste se ulegli z namenom meditiranja, je vaše telo pametnejše. Vaša podzavest pa sprogramirana, da ležanje pomeni spanje in počitek. Zato ljudje, ki ležijo med meditacijo v 80-tih odstotkih zaspijo hitreje kot tisti, ki sedijo v ustrezni meditacijski drži in meditirajo. 

Meditacija ni sproščanje

kaj je meditacija

Meditacija je načrtno usmerjanje energije. Je zavestno stanje, ki je močno prebujeno in katero se osredotoča na točno določene frekvence in energije. Takrat se v tem stanju kreira želeno, saj je energija zelo visoka in to pomeni, da lahko ustvarja. V meditaciji je vse pomnoženo, vse teče hitreje in ker vzpostavite tako visoko manifestacijsko moč, lahko dosežete marsikaj. 

A sproščanje ni to, kar je opisano zgoraj. Je točno to, kar pravi njegovo ime – sproščanje. Če bi bilo samo sproščanje rešitev na marsikatero zagato, potem ljudje ne bi imeli težav, ki jih je potrebno razreševati. Pomislite kolikokrat ste se malce sprostili, pogledali kak dober film, šli v toplice… a v kolikor ste imeli težave, potem tako sproščanje tega ni uredilo. Težave so ostale. Meditacija začne te težave razreševati, saj se v meditaciji pojavijo odgovori in na podlagi teh odgovorov ustvarite podzavestno, novo delovanje, ki je potrebno za premik na bolje.

Seveda pa je sproščanje DEL meditacijske prakse, saj vzpostavi naravni energijski pretok v telesu in vam s tem omogoči, da vstopite v potrebne svetove meditacije. In predvsem, da tja vstopite – lažje. Včasih boste morda ugotovili, da se ne morete sprostiti, saj je sproščanje pozitivno stanje, katerega morda niste vajeni. Ego vam ne dovoli sprostitve, saj si ne želi, da bi slišali sporočila, ki vas pozivajo k duhovnemu prebujanju. Le kaj mu bo potem ušpičila kreativna duša, ki zaupa toku življenja? Ključ do uspeha je vztrajnost. Vztrajnost v meditaciji vas bo prej ali slej pripeljala do sprostitve in miru, kar pomeni začetek poti k notranji modrosti. Ko boste to enkrat izkusili, ne boste nikoli več želeli biti brez občutka, ki je vaša edina univerzalna resnica – mir. Tudi vaše telo bo ob mirni energiji, ki teče skozenj, bolj spočito in vitalno.

Torej, povzemimo. Ko se želite sprostiti, potem se uležite. Lahko si predvajate mirno glasbo in celo zaspite. Ko pa bo čas za meditacijo, potem se le pogumno usedite in zavestno ustvarite tisto, kar si želite in kar vas je vodilo do objema meditacije. 

Kaj pa če med meditacijo sede vseeno zaspite? Nič zato. Po navadi sede zaspijo ljudje, ki so na splošno preutrujeni ali pa tako ego poskrbi za »izklop« in kreiranje postavljenega namena meditacije. Učinki meditacije bodo sicer veliko boljši kot pri ležanju in meditiranju, vsekakor pa ponovno vaja dela in mojstra in s časoma boste dosegli tudi to, da med meditacijo ne boste zaspali. 

Želim vam obilico lepih meditacijskih trenutkov. 
Cristy Žmahar, učiteljica meditacije

BREZPLAČNA NEBEŠKA SPOROČILA

Vstopi v naše nebeške svetove s tedenskimi učenji, dnevnim navdihom in posebnimi obvestili, ki te povabijo v eterične objeme miru. Ob tvojem vstopu te obdarimo s kar tremi meditacijami in 12-timi manifestacijskimi obredi.

Kaj želiš prejemati?