Blog

Kako se soočati z jezo?

Zadnje čase na svojih tečajih in svetovanjih pogostokrat srečam ljudi, ki so… jezni. Eni nase, eni na druge. Nekateri celo ne vedo zakaj. Vendar pa je jeza, predvsem če je nerazrešena, močno neprijetno čustvo. Nerazrešena jeza je lahko razlog za neuspešno partnerstvo, za poslovno neuspešnost, slabo zdravje in neiskrene odnose. Zato je definitivno pomembno, da vemo kaj je jeza v resnici, kako se soočiti z njo in kaj nam sporoča. In zato sem zapisal nekaj napotkov in smernic kako se soočiti z njo.

JEZA JE NARAVNO ČUSTVO, KI DAJE NEKO SPOROČILO. 

Ko se začnemo pogovarjati o jezi, se mnogi ljudje kar malce »potegnejo nazaj«. Zdi se, da je jeza prepovedano čustvo, katerega ne smemo izražati. Kajti velikokrat smo v šoli, v službi, v odnosih slišali, da je jeza slaba in, da so jezni ljudje, nesprejeti ljudje. Jezljivcev tako nihče ne mara. Zato so mnogi ljudje začeli cenzurirati svoja čustva. In to so naredili tako, da so čustva kot so veselje, radost, ljubezen… izražali še naprej, čustva kot pa so npr. jeza, pa so začenjali v sebi načrtno zatirati. Zato, da bodo sprejeti. Zato, ker jim je nekdo rekel, da je to čustvo… slabo. Vendar pa to ni res. Jeza je popolnoma enakovredno čustvo vsem ostalim čustvom. Je eden izmed najučinkovitejših načinov preko katerega se ljudje učimo o tem kaj nam je všeč in kaj ne. Kje imamo meje in kdo jih je prestopil. Jezo občutimo takrat, ko nekdo prekrši naša pravila. Jezo občutimo takrat, ko se ne počutimo varne. Ja, normalno da smo potem jezni. In vso pravico imamo do teh občutkov. A mnogi ljudje, ki v sebi gradijo duhovno zavedanje, se jezi kar nekako upirajo. Jo poskušajo zatreti v sebi, ker menijo, da se za duhovne ljudi ne spodobi biti jezen. A to je zgrešeno mišljenje. Prava duhovnost pomeni biti ti ti. In to z vsem porfeljem čustev, katerega sestavni del je pa tudi jeza. Vsak človek je kdaj jezen in to je popolnoma normalno. Zato, ko boste naslednjič jezni, nikar ne poskušajte zatreti te jeze. Rajši preberite njeno nevidno sporočilo, katero vam bo povedalo zakaj ste jezni. In tako boste dobili novo priložnost, da se naučite nekaj novega o sebi.

ZAKAJ NAJVEČ JEZE OBČUTIMO RAVNO V ODNOSIH?

Zato, ker so odnosi v prvi vrsti namenjeni temu, da nas ljudje s katerimi smo v njih, učijo. In tako kot nas učijo o prijetnih stvareh, nas učijo tudi o neprijetnih. In bodimo iskreni, večino težavnih, a pomembnih lekcij, se ljudje naučimo na neprijeten način. In, če vam nekdo preko odnosa dostavlja neko neprijetno lekcijo, je eden izmed najpogostejših odzivov ravno jeza, kajne? Odnosi s sorodnimi dušami so namreč namenjeni temu, da nas sorodne duše ves čas z namenom rasti, preizkušajo. Ves čas nas nekako potiskajo do roba, do meje cone udobja. In to mnogokrat pač ni prijetno. Navsezadnje, kdo pa uživa v tem, da se mora spremeniti? Nihče. Zato je jeza npr. v partnerskih odnosih, tako pogosta. Ker vam partner veliko pogosteje pritiska na tiste »vroče točke«, zaradi katerih se razjezite. Vendar pa je to v večini primerov nujno potrebno. Ker, če vas nihče ne bi potisnil do roba, potem se najverjetneje ne bi nikoli spremenili sami od sebe. Zato, ko vas bodo ljudje okoli vas naslednjič razjezili, se vprašajte zakaj se je to zgodilo in kaj se morate še naučiti. Kajti na področjih, kjer ste razviti in močni, se ne jezite, kajne? Jezni postanete takrat, ko vam nekdo pritisne na bolečo točko. A za to, da je ta točka boleča, ste pa odgovorni vi.  

RAZREŠEVANJE JEZE.

Jeza je sama po sebi energija, ki je močno dinamična, hitra, izrazna in predvsem »glasna«. In, če se hočemo soočiti z njo, potem moramo izbrati načine, ki so enaki – torej dinamični in »glasni«. Zelo težko jezo razrešujemo npr. z globoko meditacijo. Globoka meditacija je namreč umirjeno stanje energije, katero pa je v primerjavi z vetrovno jezo tiho, harmonično in prav nič napeto. In ko se poskuša jezen človek umiriti z meditacijo, pride do kratkega stika, saj je namera meditacije tako močno drugačna od namere jeze. In človek postane samo še bolj živčen. In posledično meditacija ni uspešna, jeza pa še vedno ostane. Zato jezo razrešujemo na očitnejšem, zavestnem nivoju. Kako?

Ko se boste naslednjič razjezili, naredite sledeče:

  • Zavestno premislite o situaciji, ki vas je razjezila. To bo od vas zahtevalo racionalno sliko. In, če jo boste želeli ustvariti, se boste morali iz svojih občutkov (torej tudi jeze) prestaviti v svoje mišljenje. Tako boste kar naenkrat zmanjšali čustveno obremenjenost, ki je nastala kot posledica jeze, ker boste začeli iskati mentalne rešitve za situacijo.
  • Zavestno počasi štejte do dvajset. Za jezo je značilno, da jo spremlja nekakšen čustven izbruh (večji ali pa manjši). Če boste zavestno šteli in se hkrati osredotočali na štetje samo, se bo intenzivnost čustvenih izbruhov začela močno zmanjševati, kajti z vsako številko jim boste odvzeli moč.
  • Zavestno dihanje. Dihanje je neposreden način uravnavanja energije v telesu. Če ste jezni, pomeni, da imate v telesu preveč nakopičene neizražene energije. Z usmerjenim dihanjem lahko v nekaj minutah popolnoma uravnate nivo te energije, ne glede na to kako močna je.

DIHALNA VIZUALIZCIJA-MEDITACIJA, KI VAM BO POMAGALA PRI RAZREŠEVANJU JEZE: 

  • Zaprite oči se osredotočite na svoje dihanje. Naredite globok vdih in globok izdih.
  • Ponavljajte globoke vdihe in globoke izdihe dve minuti.
  • Nato s polnimi pljuči vdihnite modro svetlobo, jo pošljite v svoj trebuh, trup, notranje organe, malce zadržite, začutite kako modra svetloba zaokroži po teh predelih in kako iz njih pobira temno jezno energijo,  nato pa to temno energijo lahkotno izdihnite. Izdihnite ves zrak. To ponovite desetkrat.
  • Nato popolnoma umirjeni pomislite na stvari, za katere ste hvaležni: na partnerja, svoje zdravje, hišnega ljubljenčka, dom… Pošljite tem ljudem, živalim, stvarem iskren blagoslov, ker so v vašem življenju.
  • Nato odprite oči. Vklopite um in se mirni soočite s situacijo.

Želim vam veliko mirnih trenutkov življenja, Mihael Žmahar

0 Komentarjev

    DODAJ KOMENTAR

    BREZPLAČNA NEBEŠKA SPOROČILA

    Vstopi v naše nebeške svetove s tedenskimi učenji, dnevnim navdihom in posebnimi obvestili, ki te povabijo v eterične objeme miru. Ob tvojem vstopu te obdarimo s kar tremi meditacijami in 12-timi manifestacijskimi obredi.

    Kaj želiš prejemati?